Bjørn Erik Helgeland – Analog ledelse i en digital tid

Ledelse handler om mennesker og mennesker er først og fremst analoge.

Vi lever i dag i en tid, hvor teknologien styrer vår hverdag, på både godt og vondt. Tiden hvor vi «logget oss på nettet» er for lengst forbi.  I dag er alle «online» hele tiden og overalt via vår smarttelefon, iPad eller smartklokke.

Gjennom sosiale medier blir vi bombardert med bilder, nyheter, meninger – overalt og til alle tider på døgnet. Vi ser EM-kampen Sverige-Belgia på TV eller direkte på stadion, samtidig skriver vi om kampen på facebook. Vi sjekker likes og kommentarer om kampen, og legger ut bilde av  det som skjer på instagram og snapchat. Underveis i kampen twitrer vi om hvor god Zlatan er, og håper samtidig på retweets.

Vi har blitt avhengige av konstant å få digitale klemmer, tommel opp og High Fives. Det er både fantastisk og utfordrende på samme tid.

Slik er situasjonen vi i dag lever i, og vi må bare bruke det for alt det er verdt.  Å stritte imot og hevde at alt var bedre før blir for dumt, og fryktelig tidskrevende og ikke minst energitappende.

Som leder er det dog verdt å huske på at våre menneskelige behov ikke har endret seg mye, faktisk veldig lite. Dine ansattes menneskelige behov er de samme + Wifi og 3G dekkning.

Men på grunn av den digitale revolusjon de siste 10 årene kommer dine ansatte i dag på jobben etter konstant feedback gjennom sosiale medier og så blir det helt stille. Ingen Likes, tommel opp eller High Fives. Nettopp derfor har behovet for å se den enkelte ansatte blitt enda viktigere enn noen gang før.

I ABAX har vi løst dette på flere måter. Jeg vil vende tilbake til flere av disse metodene i senere bloggposter. Men én ting som har vært viktig for oss er å være veldig metodiske og strukturerte i møtet med den enkelte ansatte, selv om vi utadtil kanskje fremstår som artige og lønnsomme.

Noe av det viktigste vi har gjort er å sørge for at hver leder maks har 10 ansatte under seg. Blir det behov for flere ansatte i den enkelte avdeling, deler vi opp avdelingen i flere teams. Dette er viktig!

Rent praktisk betyr det at lederen får tid og rom til å bli kjent med den ansatte og bruke de rette ledelsesverktøyene i verktøykassa. Vi kan gi de nødvendige High Fives, spørre hvordan det går og dele ut klemmer til hverandre om det butter imot, eller et spark baki for de som trenger det. Vi skaper rett og slett rom for å utøve artig og lønnsom ledelse.

/ Bjørn Erik Helgeland
Advertisements

One thought on “Bjørn Erik Helgeland – Analog ledelse i en digital tid

  1. Pingback: Av Bjørn Erik Helgeland – Hvordan skapes en artig og lønnsom bedriftskultur? – Bjørn Erik Helgeland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s